Co je funkční prádlo a proč ho nosit pod pracovním oblečením?

Funkční prádlo je speciální druh oblečení, který se nosí přímo na těle a slouží k udržení teplotního a vlhkostního komfortu. Funkční prádlo má několik výhod pro lidi, kteří pracují v různých podmínkách a potřebují se cítit pohodlně a suché.

Některé z výhod funkčního prádla jsou:

  • Odvedení potu od těla - funkční prádlo je vyrobeno z materiálů, které mají schopnost transportovat vlhkost od pokožky do dalších vrstev oblečení nebo do vzduchu. Tím se zabrání pocení a chlazení těla.
  • Termoregulace - funkční prádlo pomáhá udržovat optimální teplotu těla v závislosti na okolním prostředí. V zimě izoluje tělo od chladu a v létě poskytuje ochlazovací efekt.
  • Pohodlí - funkční prádlo je navrženo tak, aby dobře přiléhalo na tělo a neomezovalo pohyb. Je také lehké, měkké a příjemné na dotek.
  • Hygiena - funkční prádlo má antibakteriální a protizápachové vlastnosti, které brání růstu bakterií a špatnému pachu. Některé druhy funkčního prádla jsou také hypoalergenní a vhodné pro citlivou pokožku.

Funkční prádlo se dá rozdělit podle typu materiálu, ze kterého je vyrobeno. Mezi nejpopulárnější patří:

  • Syntetické materiály - například polyester, polyamid nebo elastan. Jsou levné, rychleschnoucí, odolné a dobře odvádějící pot. Na druhou stranu mohou být méně prodyšné, méně izolační a více zapáchající než přírodní materiály.
  • Přirozené materiály - napřiklad bavlna nebo merino vlna. Jsou prodyšné, izolační, antibakteriální a protizápachové. Na druhou stranu mohou být dražší, pomaleji schnoucí a náchylnější k poškozením než syntetické materiály.

Při výběru funkčního prádla je důležité zvážit úroveň fyzické aktivity, typ pracovního prostředku i osobní preference. Pro náročnější činnosti je vhodnější volit tenké vrstvy s dobrou propustností vlhkosti i vzduchu.