Jak si zajistit bezpečnost práce jako podlahář? Vybíráme kvalitní pracovní oděvy a obuv

Práce na podlaze je náročná a vyžaduje si nejen zručnost, ale i vhodné vybavení. Pracovní oděvy a obuv pro podlaháře nejsou jen otázkou módy, ale i bezpečnosti a pohodlí. V tomto článku vám poradíme, jak si vybrat oblečení a obuv, které vám pomohou chránit se před poraněním, znečištěním a nepříznivými podmínkami. Také vám představíme některé ochranné pomůcky a svářečské oděvy, které byste měli používat, pokud pracujete s krytinami, které se svařují. A nakonec vám dáme několik tipů, jak pečovat o své pracovní oblečení a obuv, aby vám co nejdéle sloužily.

Pracovní oděvy a obuv pro podlaháře

Podlaháři by měli volit oblečení a obuv, které jsou ochranné, funkční a pohodlné. Ochranné znamená, že odolávají oděru, trhání, propichnutí a znečištění. Funkční znamená, že mají dostatek kapes, úchytů a reflexních prvků pro snadné uložení nástrojů a zvýšení viditelnosti. Pohodlné znamená, že jsou prodyšné, pružné a anatomicky tvarované pro volný pohyb.

Mezi typické pracovní oděvy pro podlaháře patří:

  • Pracovní kalhoty se zesílenými koleny: Tyto kalhoty mají na kolenou speciální vložky z pevného materiálu, které chrání kolena před nárazy a otlačením. Některé kalhoty mají i možnost vložit do kolen ortopedické polštářky pro ještě lepší komfort.
  • Pracovní košile: Košile by měly být vyrobeny z bavlny nebo směsového materiálu, který je prodyšný a odvádí pot. Košile by měly mít dlouhé rukávy, které chrání paže před odřeninami a popáleninami. Košile by měly mít i límec, který chrání krk před sluncem a větrem.
  • Pracovní vesty: Vesty jsou vhodné pro chladnější počasí nebo pro práci ve stínu. Vesty by měly být vyplněné izolačním materiálem, který udržuje tělo v teple. Vesty by měly mít i dostatek kapes pro uložení drobných nástrojů nebo dokumentů.
  • Pracovní montérkové blůzy: Montérkové blůzy jsou ideální pro práci na podlaze, protože jsou volné a umožňují pohyb. Montérkové blůzy jsou také odolné proti oděru a špíně. Montérkové blůzy by měly mít zapínání na zip nebo knoflíky, které usnadňuje oblékání a svlékání.
  • Pracovní polobotky: Polobotky jsou nejlepší volbou pro podlaháře, protože jsou lehké, pohodlné a pevné. Polobotky by měly mít protiskluzovou podrážku, která zabraňuje uklouznutí na kluzkých površích. Polobotky by měly mít i ocelovou špičku, která chrání prsty před úrazy.

Ochranné pomůcky pro podlaháře

Podlaháři by měli používat ochranné pomůcky, jako jsou rukavice, brýle, sluchátka, respirátory a helmy, aby se chránili před poraněním a vlivem chemikálií. Ochranné pomůcky by měly být vhodně velké, čisté a funkční. Ochranné pomůcky by měly být používány v souladu s pokyny výrobce a bezpečnostními předpisy.

Mezi nejčastější ochranné pomůcky pro podlaháře patří:

  • Rukavice: Rukavice chrání ruce před odřeninami, řezy, popáleninami a chemikáliemi. Rukavice by měly být vyrobeny z pevného a pružného materiálu, který umožňuje cítit nástroje a materiály. Rukavice by měly být také voděodolné a snadno se čistit.
  • Brýle: Brýle chrání oči před prachem, třískami, jiskrami a UV zářením. Brýle by měly být vyrobeny z odolného a průhledného materiálu, který nezkresluje vidění. Brýle by měly být také dobře přiléhající k obličeji a mít ochranu proti páře.
  • Sluchátka: Sluchátka chrání sluch před hlukem, který vzniká při práci na podlaze. Sluchátka by měla být vyrobeny z měkkého a izolačního materiálu, který tlumí zvuk. Sluchátka by měla být také pohodlná a nastavitelná na velikost hlavy.
  • Respirátory: Respirátory chrání dýchací cesty před prachem, pachy a chemikáliemi, které se uvolňují při práci na podlaze. Respirátory by měly být vyrobeny z prodyšného a filtračního materiálu, který zachycuje nežádoucí částice. Respirátory by měly být také dobře přiléhající k obličeji a mít ventil pro snadnější dýchání.
  • Helmy: Helmy chrání hlavu před nárazy, pády a padajícími předměty. Helmy by měly být vyrobeny z tvrdého a lehkého materiálu, který odolává nárazům. Helmy by měly být také pohodlné a nastavitelné na velikost hlavy.

Tipy pro výběr a údržbu pracovního oblečení a obuví

Pracovní oblečení a obuv by měly být kvalitní, ne úplně na tělo, ale jen o kousek větší, a udržované v co nejlepším stavu. Při výběru oblečení a obuví je dobré dbát na certifikace a značky kvality, které zaručují splnění bezpečnostních norem. Oblečení a obuv by měly být pravidelně čištěny a dezinfikovány, aby se zabránilo zápachu, plísním nebo bakteriím. Oblečení by mělo být prané podle pokynů na štítku, obuv by měla být čištěna mýdlem a vodou nebo speciálními prostředky. Oblečení a obuv by měly být sušeny na vzduchu nebo v sušičce, nikoli na topení nebo na slunci, aby nedošlo k poškození materiálu. Oblečení a obuv by měly být kontrolovány na poškození nebo opotřebení a v případě potřeby opraveny nebo vyměněny.