Jak vybrat pracovní helmu: průvodce pro maximální bezpečnost na pracovišti

V dnešní době je bezpečnost na pracovišti na prvním místě, a to zejména v průmyslových odvětvích, jako je stavebnictví, výroba nebo těžba, kde jsou rizika úrazu obzvláště vysoká. Jedním z klíčových prvků osobní ochranné výbavy (OOP) je bezesporu pracovní helma. Výběr správné pracovní helmy není jen záležitostí předpisů, ale i osobní bezpečnosti. V tomto článku prozkoumáme, jak vybrat pracovní helmu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a zajistí vám maximální ochranu.

Zásady bezpečnostních norem: co musíte vědět

Prvním a nejdůležitějším kritériem při výběru pracovní helmy jsou bezpečnostní normy. V Evropě musí všechny pracovní helmy splňovat normu EN 397, která stanovuje minimální požadavky na odolnost proti nárazu, propichnutí, odolnost vůči plamenům a další. Ujistěte se, že vybraná helma má označení CE, což značí, že splňuje tyto základní bezpečnostní požadavky.

Výběr materiálů: klíč k odolnosti a ochranným vlastnostem

Pracovní helmy jsou vyráběny z různých materiálů, včetně polyethylenu, polykarbonátu nebo ABS plastu. Každý materiál má své specifické vlastnosti, jako je odolnost proti nárazu, teplotě či chemikáliím. Vyberte materiál, který nejlépe vyhovuje prostředí, ve kterém budete helmu používat.


Přečtěte si také:

Komfort a přizpůsobení: přizpůsobte helmu svým potřebám

I při zachování bezpečnosti je důležité, aby byla helma pohodlná pro dlouhodobé nošení. Vyhledejte helmy s nastavitelnými vnitřními popruhy, které umožňují přizpůsobení velikosti a tvaru hlavy. Prostředky pro ventilaci, jako jsou ventilační otvory, mohou také zvýšit komfort tím, že zabraňují nadměrnému pocení.

Různé typy pracovních helm a jejich použití

Na trhu existuje několik typů pracovních helm, každá s určeným účelem a specifickými vlastnostmi:

  • Standardní pracovní přilby: Jsou určeny pro obecné použití v průmyslu, kde chrání hlavu před padajícími předměty a nárazem. Tyto helmy jsou ideální pro stavebnictví, výrobu a jiné podobné sektory.
  • Helmy s plnou ochranou obličeje: Nabízejí rozšířenou ochranu, nejen pro hlavu, ale i pro obličej. Jsou vhodné pro práci, kde existuje riziko odletujících částic nebo chemikálií.
  • Vedoucí pracovní helmy: Speciálně navržené pro ty, kdo pracují ve výškách, tyto helmy poskytují ochranu proti pádům a mají často integrované upevnění pro bezpečnostní lana.
  • Helmy pro elektrikáře: Vyrobeny z materiálů, které chrání před elektrickým výbojem, tyto helmy jsou nezbytné pro práci s vysokým napětím.

Vylepšení a příslušenství: zvýšení funkčnosti vaší helmy

  • Integrované ochranné brýle: Některé pracovní helmy mají integrované skládací ochranné brýle, které poskytují pohodlnou ochranu očí bez nutnosti nošení samostatných brýlí.
  • Klip na svítilnu: Pro práci v špatně osvětlených podmínkách vyhledejte helmy s klipem na svítilnu, což umožňuje snadné připevnění světla přímo na helmu.
  • Odnímatelné podšívky: Pro snadné čištění a zvýšení hygieny některé helmy nabízejí odnímatelné a pratelné vnitřní podšívky.

Závěrečná rada: najděte perfektní rovnováhu mezi bezpečností a pohodlím

Vybrat si správnou pracovní helmu znamená najít rovnováhu mezi bezpečností, komfortem a specifickými potřebami vaší práce. Pamatujte, že helma je jednou z nejdůležitějších částí vaší osobní ochranné výbavy a měla by být vybrána s ohledem na specifika vašeho pracovního prostředí. Prozkoumejte širokou škálu pracovních přileb u nás na webu, kde najdete helmy optimalizované pro různé průmyslové potřeby, od stavebnictví po elektrikáře, a vše mezi tím. Vyberte si tu pravou helmu, která vám poskytne nejen ochranu, ale i pohodlí a výkon potřebný k zajištění vaší bezpečnosti každý den na pracovišti.