Zimní pracovní oděvy: Jak si vybrat ty, které zahřejí, ale neomezují pohyb?

Zima je období, kdy je potřeba se dobře obléct, aby nám bylo teplo a chránili jsme se před nachlazením. To platí dvojnásob pro ty, kteří pracují venku nebo v chladných prostorách. Jak si tedy vybrat zimní pracovní oděvy, které nám zajistí komfort a bezpečnost při práci?

Základem je vrstvení. Měli bychom mít na sobě několik vrstev oblečení, které nás budou izolovat od chladu a zároveň odvádět vlhkost z těla. První vrstva by měla být z termoprádla nebo funkčního materiálu, který je prodyšný a rychleschnoucí. Druhá vrstva by měla být z teplého materiálu jako je fleece nebo vlna, který nás ohřeje a udrží teplo u těla. Třetí vrstva by měla být z nepromokavého a větruodolného materiálu jako je softshell nebo gore-tex, který nás ochrání před deštěm, sněhem a větrem.

Dalším důležitým kritériem je střih a velikost oblečení. Zimní pracovní oděvy by měly být dostatečně volné, aby umožňovaly pohyb a nedrásaly se do kůže. Zároveň by neměly být příliš velké nebo dlouhé, aby nenarušovaly stabilitu nebo zakrývaly reflexní prvky. Zimní pracovní oděvy by také měly mít dostatek kapes na uložení potřebných věcí jako jsou rukavice, čelovka nebo mobil.

Pokud pracujeme ve tmavých podmínkách nebo na silnici, musíme dbát na viditelnost. Zimní pracovní oděvy by proto měly obsahovat reflexní prvky jako jsou pásky, lemy nebo loga. Reflexní prvky by měly být rozmístěny na různých částech těla tak, aby byly viditelné ze všech stran.

Zimní pracovní oděvy jsou důležitou součástí vybavení každého profesionála, který chce pracovat efektivně a bezpečně i za nepříznivého počasí. Při výběru oblečení si dejte pozor na materiál, střih, velikost a reflexnost oblečení a vyberte si tak ty správné zimní pracovní oděvy pro vaše potřeby.