Jak se chránit před sluchovým poškozením při práci s hlukem nebo vibracemi?

Hluk je jedním z nejčastějších rizikových faktorů pro zdraví na pracovišti. Nadměrný hluk může způsobit poškození sluchu, stres, nespavost, vysoký krevní tlak a další problémy. Proto je důležité chránit svůj sluch před hlukem a vibracemi.

Pro ochranu před hlukem je doporučeno dodržovat tyto zásady:

  • Važte si svého sluchu. Sluch je cenný smysl, který nám umožňuje komunikovat a vnímat okolní svět. Pokud si ho nebudete chránit, můžete ho postupně ztratit.
  • Vyvarujte se pobytu v příliš hlučném prostředí. Pokud je to možné, vyhledejte klidnější místo nebo si udělejte pauzu od hluku. Hluk nad 85 decibelů (dB) se považuje za škodlivý pro sluch a může vést k trvalému poškození ucha.
  • Snižte hlasitost při poslechu hudebních přehrávačů, televize a radia. Při používání sluchátek byste neměli nastavit hlasitost vyšší než 60 % maximální úrovně a neposlouchat hudbu déle než hodinu denně. Při sledování televize a poslechu rádia byste měli regulovat hlasitost tak, aby byla slyšetelná jen pro vás a nikoho nerušila.
  • Nevykonávejte hlučné činnosti v malém prostoru. Hluk se v uzavřených prostorách zesiluje a může být intenzivnější než venku. Pokud musíte používat například vysavač, vrtačku nebo fén na vlasy v malém pokoji, otevřete okno nebo dveře pro lepší odvětrání hluku.
  • Vyhýbejte se silnému hluku z hudby a zájmové činnosti obzvlášť důsledně v případě, že se u vás již projevuje ztráta sluchu a chraňte před tímto hlukem také malé děti. Pokud chodíte na koncerty, diskotéky nebo sportovní akce s velkou hlučností, použijte ochranné pomůcky jako špunty do uší nebo náhlavní soupravy. Také se doporučuje abyste si každých 15 minut od hluku odpočali.
  • Buďte ohleduplný. Respektujte právo ostatních lidí na klid a nedopouštějte se rušení veřejného pořádku svou hlučností. Dodržujte noční klid mezi 22:00 a 6:00 hodinou.

Pokud pracujete v hlučném prostředí (např. ve stavebnictví, průmyslu nebo dopravě), máte právo na ochranu svého sluchu podle platných právních norem. Využijte pracovních sluchátek nebo ucpávek do uší.