Reflexní oděvy - třídy 1, 2 a 3: Co to znamenají a kdy je použít?

EN ISO 20471

Reflexní oděv je typ osobní ochranné výbavy, který slouží k zvýšení viditelnosti pracovníků v různých podmínkách. Norma EN ISO 20471 je mezinárodní norma, která stanoví požadavky na vysokoviditelné oděvy pro profesionální použití.Norma EN ISO 20471 nahradila starší normu EN 471 v roce 2013. Cílem této normy je zajistit, aby pracovníci, kteří jsou vystaveni nebezpečí z nedostatečné viditelnosti, byli snadno rozpoznatelní za jakýchkoli světelných podmínek. Norma EN ISO 20471 rozděluje vysokoviditelné oděvy do tří tříd podle jejich minimální plochy fluorescenčního a reflexního materiálu. 

EN ISO 20471 - Třída 1

Je nejnižší třída reflexního oděvu a je určena pro pracovníky s nízkým rizikem nehody. Uplatnění najde v osobních autech, reflexní oblečení třídy 1 je však vhodné i na motorku nebo kolo. Využít ho mohou také řidiči z povolání nebo kurýři. Reflexní oblečení v této třídě musí mít nejméně 0,14 m2 fluorescenčního materiálu a 0,1 m2 reflexního materiálu.

EN ISO 20471 - Třída 2

Je střední třída reflexního oděvu a je určena pro pracovníky s vyšším rizikem nehody. Patří sem například dělníci na silnicích s rychlostmi do 60 km/h, železničáři nebo lesáci. Reflexní oblečení v této třídě musí mít nejméně 0,5 m2 fluorescenčního materiálu a 0,13 m2 reflexního materiálu.

EN ISO 20471 - Třída 3

Je nejvyšší třída reflexního oděvu a je určena pro pracovníky s nejvyšším rizikem nehody. Sem spadají například dělníci na silnicích s rychlostmi nad 60 km/h, hasiči nebo policisté. Reflexní oblečení v této třídě musí mít nejméně 0,8 m2 fluorescenčního materiálu a 0,2 m2 reflexního materiálu.

Reflexní oděv jako například reflexní bundy by měl být vybrán podle typu činnosti a místa práce. Zaměstnavatel by měl stanovit stupeň rizika pro každou situaci a zajistit odpovídající ochranu svých zaměstnanců. Reflexní oděv by také měl být správné velikosti, čistý a nepoškozený.


Přečtěte si také: Co je reflexní oblečení a jak zvýšit viditelnost na silnici nebo ve tmě?


 

 

Norma EN ISO 20471 také stanovuje požadavky na barvu a kontrast fluorescenčního materiálu, který musí být buď žlutý, oranžový nebo červený. Reflexní materiál musí být stříbrný nebo bílý. Norma také určuje požadavky na umístění a šířku pruhů reflexního materiálu, které musí obepínat trup, ramena a nohy nositele. Norma také specifikuje požadavky na pevnost, odolnost a čistitelnost vysokoviditelných oděvů.

Norma EN ISO 20471 je důležitá pro zajištění bezpečnosti pracovníků, kteří jsou vystaveni riziku sražení vozidlem nebo jiným pohybujícím se objektem. Norma pomáhá snížit počet pracovních úrazů a smrtelných nehod spojených s nedostatečnou viditelností pracovníků. Pomáhá také zvýšit povědomí o potřebě nošení vysokoviditelných oděvů mezi pracovníky i veřejností.