Co je reflexní oblečení a jak zvýšit viditelnost na silnici nebo ve tmě?

Reflexní oblečení je typ oblečení, který obsahuje speciální materiály nebo prvky, které odrážejí světlo zpět k jeho zdroji. Tím se zvyšuje viditelnost osoby, která ho nosí, zejména v podmínkách špatného osvětlení nebo za snížené viditelnosti.

Reflexní oblečení se používá především pro zvýšení bezpečnosti lidí pracujících na silnicích nebo v blízkosti pohybujících se vozidel. Například silničáři, policisté, hasiči, záchranáři nebo stavební dělníci by měli nosit reflexní oděvy splňující normy EN 20471 (třída 1-3) nebo EN ISO 20471 (třída 1-3), které určují požadavky na barvu a rozlohu reflexních prvků.


Přečtěte si: Reflexní oděvy - třídy 1, 2 a 3: Co to znamená a kdy ho použít?


Reflexní oblečení se ale hodí i pro běžné uživatele, kteří se pohybují po silnicích jako chodci, cyklisté nebo motorkáři. Pro ně existuje široká nabídka reflexních vest, reflexních bund, triček, mikin, kalhot, batohů nebo čepic v různých barvách a stylech. Reflexní oblečení by mělo být dostatečně volné a pohodlné a mít co nejvíc reflexních prvků na přední i zadní straně těla.

Reflexní oblečení je jednoduchý a účinný způsob, jak zvýšit svou viditelnost na silnici nebo ve tmě a tím i snížit riziko nehody. Pokud chcete být nepřehlédnutelní a chránit svůj život i životy ostatních účastníků provozu, investujte do kvalitního reflexního oblečení a noste ho vždycky, když je to potřeba.