Jak vybrat správnou pracovní obuv podle typu práce a prostředí?

Pracovní obuv je důležitou součástí pracovního oděvu, která chrání nohy před různými riziky a zajišťuje pohodlí a bezpečnost při práci. Jak ale vybrat správnou pracovní obuv podle typu práce a prostředí? Na co si dát pozor a co zohlednit při nákupu? V tomto článku vám poradíme, jak se vyznat v označeních a normách pracovní obuvi a jak najít tu nejvhodnější pro vaše potřeby.

Pracovní obuv se dělí do tří skupin podle evropských norem: pracovní obuv (EN ISO 20347), ochranná obuv (EN ISO 20346) a bezpečnostní obuv (EN ISO 20345). Hlavním rozdílem mezi nimi je stupeň ochrany prstů u nohou před nárazem a stlačením. Pracovní obuv nemá žádnou ochrannou špičku (tužinku), ochranná obuv má tužinku s odolností proti nárazu energie do 100 J a stlačením do 10 kN, bezpečnostní obuv má tužinku s odolností proti nárazu energie do 200 J a stlačením do 15 kN.

Každá skupina pracovní obuvi se pak dále rozlišuje podle dalších vlastností, které jsou označeny písmeny nebo číslicemi za písmenem O (pracovní), P (ochranná) nebo S (bezpečnostní). Například O1 znamená, že se jedná o pracovní obuv s uzavřenou patou, antistatickými vlastnostmi a absorpcí energie v patě. Pracovní obuv S3 znamená, že se jedná o bezpečnostní obuv s odolností proti průniku a absorpci vody, podešví s dezénem a podešví odolnou proti propíchnutí. Podrobný popis jednotlivých označení najdete např. na stránkách nebo .

Při výběru správné pracovní obuvi je tedy nutné zvážit, jaké riziko hrozí vašim nohám při vaší práci. Pokud pracujete např. ve stavebnictví nebo kovoprůmyslu, kde hrozí pád těžkých předmětů na nohy nebo propichnutí podešve ostrými předměty, měli byste volit bezpečnostní boty s tužinkou a podešvou odpovídajícím stupněm ochrany. Pokud pracujete např. ve zdravotnictví nebo gastronomii, kde hrozí spadnuté tekutiny na nohy nebo skluznuté podlahy, měli byste volit pracovní boty s uzavřenou patou, antistatickými vlastnostmi a protiskluzovou podrážkou.

Kromě stupně ochrany je také důležité brát ohled na pohodlí nohou. Pracovní boty by měly být dostatečně prodyšné, aby nedocházelo k pocení nohou a tvorbě plísňových onemocnění. Měly by také být dostatečně lehké.

 


Další články o pracovní obuvi: