Co je protipořezová ochrana a kdy ji potřebujete?

Pokud pracujete s motorovou pilou nebo jinými ostrými nástroji, měli byste se chránit protipořezovým oblečením. Protipořezová ochrana je schopna zabránit vážným zraněním způsobeným pořezáním nebo proříznutím kůže a svalů.

Protipořezové oblečení se skládá ze svrchního materiálu a vnitřní vložky, která obsahuje několik vrstev volně protkaných vláken odolných proti roztržení. Pokud dojde k kontaktu s ostrým předmětem, vlákna se zachytí na řetězu nebo čepeli a zablokují jejich pohyb.

Protipořezové oblečení musí splňovat evropskou normu EN 381, která stanovuje požadavky na ochranu nohou a rukou při práci s ručními řetězovými pilami. Norma rozlišuje pět tříd ochrany podle rychlosti řetězu, kterému dokáže odolat vložka chránící proti pořezání. Pro běžné lesnické práce se doporučuje třída 1 s rychlostí řetězu 20 m/s.

Protipořezové oblečení zahrnuje kalhoty, bundy, vesty, rukavice a návleky na paže. Protipořezové kalhoty mohou být do pasu nebo s laclem. Protipořezové bundy a vesty chrání horní část těla. Protipořezové rukavice a návleky chrání dlaně a paže.

Protipořezové oblečení byste měli používat vždy, když pracujete s motorovou pilou nebo jinými ostrými nástroji. Protipořezová ochrana vám zajistí bezpečnost a pohodlí při práci.

 


Další články o pracovní obuvi: