Softshell: Materiál, který vás nadchne

Softshell je materiál, který se stále více používá pro výrobu outdoorového oblečení. Jedná se o alternativu k tradičním hardshell vrstvám, jako jsou například nepromokavé bundy. Softshell nabízí větší flexibilitu, která je ideální pro různé venkovní aktivity, jako je práce, turistika, lezení, sportovní oděvy nebo i jako každodenní vrstva. V tomto článku se podíváme na to, co je softshell, jaké má výhody a nevýhody a proč by si zákazníci měli vybrat produkty ze softshellu.

Co je softshell?

Softshell je označení pro kategorii technických tkanin, které jsou navrženy tak, aby zajistily maximální pohodlí v situacích proměnlivého počasí. Jedná se o tkaniny vhodné pro hory a pro dlouhotrvající fyzickou námahu. Softshell je obvykle vyroben z kombinace materiálů, jako jsou polyester a nylon. Tyto materiály tvoří základ většiny outdoorového oblečení a i když nejsou zcela nepromokavé, jsou velmi prodyšné, příjemné na kůži a překvapivě odolné.

Jaké jsou výhody softshellu?

Softshell má několik výhod oproti hardshellu. Mezi ně patří:

  • Vysoká prodyšnost: Softshell je schopen odvádět vlhkost a pot od těla, což zabraňuje přehřívání a udržuje suchost a komfort.
  • Dobrá pohyblivost: Softshell je měkký a pružný materiál, který umožňuje volný pohyb bez omezení nebo ztuhnutí. Je ideální pro aktivity, které vyžadují široký rozsah pohybu, jako je lezení nebo běh.
  • Nízká hmotnost: Softshell je lehký materiál, který nepřidává zbytečnou váhu nebo objem. Je snadno sbalitelný a není potřeba ho žehlit.
  • Tepelná izolace: Softshell poskytuje dobrou tepelnou izolaci díky své tkané struktuře, která zachovává vzduchovou vrstvu mezi tkaninou a tělem. Některé softshellové produkty mají také fleecovou podšívku pro ještě větší teplo.
  • Odolnost proti větru: Softshell je schopen odolat průniku větru díky své husté tkanině, která blokuje proudění vzduchu. Některé softshellové produkty mají také speciální membrány nebo povrchové úpravy pro zvýšení ochrany proti větru.
  • Vodoodpudivost: Softshell není plně nepromokavý materiál, ale má určitou míru vodoodpudivosti díky své tkanině nebo povrchovým úpravám, které odpuzují kapky vody. Softshell je vhodný pro mírný déšť nebo sníh, ale ne pro silné srážky nebo bouře.

Jaké jsou nevýhody softshellu?

Softshell není dokonalý materiál a má také některé nevýhody oproti hardshellu. Mezi ně patří:

  • Omezená vodotěsnost: Softshell není schopen odolat silným srážkám nebo bouřím, protože nemá lepené švy nebo plně nepromokavou membránu. Pokud je softshell dlouho vystaven vlhkosti, může se nasáknout a ztratit své izolační a prodyšné vlastnosti.
  • Nižší odolnost proti oděru: Softshell je méně odolný proti oděru nebo protržení než hardshell, protože má měkčí a tenčí tkaninu. Pokud je softshell často v kontaktu s ostrými předměty nebo povrchy, může se poškodit nebo protrhnout.

Proč by si zákazníci měli vybrat produkty ze softshellu?

Softshell je skvělý materiál pro ty, kteří hledají pohodlné, prodyšné a flexibilní oblečení pro různé venkovní aktivity. Softshell je také vhodný pro každodenní nošení, protože má moderní a stylový vzhled. Na našem webu prodávajícím pracovní oděvy najdete širokou nabídku produktů ze softshellu, jako jsou softshellové bundy, softshellové kalhoty, vesty nebo mikiny. Naše produkty ze softshellu jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, které zajišťují dlouhou životnost a spolehlivou ochranu.

Jak pečovat o produkty ze softshellu? 

Jak prát softshell?

Softshell by se měl prát co nejméně často, aby se nezničila jeho úprava a nepoškodila membrána. Pokud je softshell jen mírně zašpiněný, stačí ho otřít vlhkou houbou nebo hadříkem. Pokud je potřeba ho vyprat, dodržujte tyto zásady:

  • Prádlo volte podle symbolů na štítku. Obvykle se doporučuje prát na 30 °C nebo 40 °C s jemným cyklem.
  • Používejte speciální prací prostředek pro funkční oblečení nebo jemný prací prostředek bez aviváže. Nikdy nepoužívejte bělidlo nebo změkčovadlo.
  • Prádlo nesušte v sušičce ani na přímém slunci. Sušte ho na věšáku nebo na rovném povrchu.
  • Prádlo nežehlete ani nepoužívejte chemické čištění.

Jak sušit a impregnovat softshell?

Po vyprání je dobré softshell znovu impregnovat, aby si obnovil svou voděodolnost. Impregnace se provádí buď ve spreji nebo ve vodě. Impregnace ve spreji se nanáší na suchý nebo mírně vlhký materiál rovnoměrně ze vzdálenosti asi 15 cm. Impregnace ve vodě se přidává do posledního máchání při praní v pračce nebo do nádoby s vodou při ručním praní. Po impregnaci je třeba softshell usušit podle pokynů na štítku.

Pokud dodržíte tyto rady, váš softshell bude dlouho vypadat jako nový a chránit vás před nepříznivým počasím.