Jaké jsou nejčastější úrazy způsobené špatnou pracovní obuví a jak jim předcházet

Pracovní obuv má chránit zaměstnance před riziky spojenými s jejich pracovní činností. Špatná nebo nevhodná pracovní obuv může způsobit různé úrazy, jako jsou například:

  • Uklouznutí a pády na kluzkém nebo nerovném povrchu, které mohou vést k zlomeninám, výronům, naraženinám nebo odřeninám.
  • Zranění nohou nebo chodidel padajícími předměty, ostrými hroty, chemickými látkami nebo elektrickým proudem, které mohou způsobit popáleniny, řezné rány, zhmoždění nebo amputaci.
  • Záněty, infekce, plísně nebo puchýře způsobené nedostatečnou ventilací, hygienou nebo pohodlím obuvi.

Aby se těmto úrazům předešlo, je třeba dodržovat následující doporučení:

  • Vybrat si správnou pracovní obuv podle typu práce a prostředí. Obuv by měla být vhodné velikosti, střihu a materiálu, mít pevnou podrážku a dostatečnou ochranu prstů a paty. Obuv by měla splňovat evropské normy EN 20345 (ochranná obuv) nebo EN 20347 (pracovní obuv) a mít certifikaci OOPP.
  • Pečovat o pracovní obuv a pravidelně ji čistit, dezinfikovat a vyměňovat. Obuv by měla být suchá a v dobrém stavu. Pokud je obuv poškozená nebo opotřebovaná, je třeba ji vyměnit za novou.
  • Používat pracovní obuv pouze pro určený účel a dodržovat pokyny zaměstnavatele a výrobce. Obuv by se neměla používat mimo pracoviště nebo pro jiné činnosti. Obuv by se neměla snímat během práce ani upravovat bez souhlasu výrobce.

Dodržováním těchto pravidel lze snížit riziko pracovních úrazů způsobených špatnou pracovní obuví a zajistit bezpečnost a pohodlí zaměstnanců.